Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Da li je aspartam siguran?

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

zasl4Na koji način se ispituje sigurnost aspartama?

Pre nego što je dobio odobrenje, aspartam je podvrgnut opsežnim ispitivanjima. Ispitivanja su uključivala četiri studije kancerogenosti (mogućnost da uzrokoju rak) na životinjama. Regulatorni organi iz celog sveta ocenili su te studije, zajedno sa studijama genotoksičnosti (mogućnost oštećenja genetskog materijala, ali ne nužno uzrok raka), i zaključili kako studije nisu iznele nikakve dokaze o genotoksičnom ili kancerogenom potencijalu aspartama.

Kompletan naučni korpus podataka o aspartamu pregledali su regulatorni organi širom sveta, uključujući američku Agenciju za hranu i lekove (FDA) i Zajednička stručna komisija za prehrambene aditive (JECFA) Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije. Sigurnost aspartama potvrđena je svaki put.

Pitanja o sigurnosti aspartama javljaju se od kada je odobren, a rasprava se ne vodi samo o sigurnosti samog aspartama, nego i o sigurnosti  proizvoda njegove razgradnje (asparaginska kiselina, fenilalanin, metanol). Sproveden je nadzor nakon stavljanja na tržište, kao i brojne dodatne studije na ljudima i životinjama. Svaki put je potvrđeno da je aspartam siguran i da nema štetnih uticaja po zdravlje.

 

Kako je aspartam odobren u Evropskoj uniji?

Aspartam su prvo odobrile pojedinačne države članice 1980-ih. Evropski zakoni koji su uskladili upotrebu niskokaloričnih zaslađivača u prehrambenim proizvodima doneseni su 1994. nakon što je Naučni odbor za hranu (SCF) Evropske komisije obavio iscrpne procene sigurnosti.

Naučni odbor za hranu dodatno je pregledao podatke o aspartamu  1988. i 2002. Razmotreni su objavljeni i neobjavljeni podaci, uključujući sve informacije o genotoksičnosti i kancerogenosti za ljude i životinje. Odbor je još jednom potvrdio da je aspartam siguran. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) danas obavlja poslove koje je nekad obavljao Naučni odbor za hranu.

 

 

Tags:  Aspartam, Zasladjivaci, Niskokalorični zaslađivač, bezbednost aspartama,