Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Fruktoza je jednaka bilo kom drugom ugljenom hidratu u ishrani

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Preteran unos fruktoze iz visokofruktoznog kukuruznog sirupa (HFCS) i saharoze označen je kao pokretač sve prisutnije gojaznosti i povezanih komplikacija kao što su hipertenzija, giht, dislipidemija, metabolički sindrom, dijabetes i bolest masne jetre koja nije uzrokovana konzumiranjem alkohola (NAFLD).  

 

Većina dokaza koji potvrđuju ove odnose bazira se uglavnom na ekološkim studijama, životinjskim modelima i odabranim ispitivanjima preteranog unosa fruktoze kod ljudi. Čitav niz bioloških mehanizama koji potiču od životinjskih modela objašnjava ove odnose, kao što su de novo lipogeneza i hipertenzija uzrokovana mokraćnom kiselinom. Razlike između fiziologije životinja i ljudi kao i suprafiziološki nivo unosa fruktoze kod ovih modela ograničava njihovo važenje za ljude. Iako veći broj dokaza iz studija na velikom uzorku pokazuje pozitivnu vezu između najviših i najnižih nivoa unosa napitaka zaslađenih šećerom (SSBs), ove veze ne važe kod umerenog nivoa unosa ili kada se meri ukupan unos šećera i podložne su uticaju navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti.

 

Rizik od unosa fruktoze

 

Najveći broj dokaza iz kontrolisanih ispitivanja ne pokazuje kardiometabolički rizik od unosa fruktoze i napitaka zaslađenih šećerom pri umerenom nivou unosa. Signal upozorenja je uočen samo kada se šećeri koji sadrže fruktozu ili napici zaslađeni šećerom konzumiraju u visokim dozama ili kao dodatak ishrani bogatoj kalorijama. Raspoloživi dokazi govore da u proceni uloge šećera koji sadrže fruktozu i napitaka koji sadrže šećer u epidemiji hipertenzije i drugih kardiometaboličkih bolesti u obzir treba uzeti uticaj preteranog unosa kalorija.

 

 

Publikacija:Current Hypertension Report (2013). DOI 10.1007/s11906-013-0364-1