Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Kako u kuhinji koristiti steviju umesto šećera

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Bez obzira da li ste na dijeti, pokušavate da smanjite unos kalorija ili ste dijabetičar koji želi da uživa u nečem slatkom bez šećera, prirodni zaslađivač stevija predstavlja odličnu alternativu. Bez kalorija, bez ugljenih hidrata i sa glikemijskim indeksom nula, stevija daje sladak ukus onome što pečete ili kuvate tako da nije potreban nikakav dodatak. Stevija je mnogo slađa od šećera, tako da se upotrebljava u veoma malim količinama. Zbog toga morate ostale sastojke iz recepta da prilagodite kako biste nadoknadili tu količinu. Pored toga, količina stevije koju stavljate zavisi u kom obliku je koristite.

1. korak

Sledite recept sve dok ne dođete do šećera. Zamenite šećer stevijom na osnovu vrste stevije koju imate. Pošto je stevija mnogo slađa od šećera, direktna zamena nije moguća. Svaku šolju šećera iz recepta zamenite ili 1 kašičicom tečne stevije, 1/3 do 1/2 ašičice ekstrakta stevije u prahu, 1 kašičicom tečnog koncentrata stevije ili 18 do 24 pojedinačnih kesica. Za manju količinu šećera, konsultujte tabelu az konverziju stevije.

2. korak

Dodajte sastojak koji čini glavnu masu. Pošto je količina stevije koju ste stavili umesto šećera mnogo manja, potrebna je veća količina sastojaka da biste dobili uravnotežen odnos. Za svaku šolju šećera koju ste zamenili, morate da dodate 1/3 tečnosti ili glavne mase, kao što je sos od jabuke, jogurt, voćni sok, belanca ili voda.

3. korak

Dodajte ostale sastojke i sledite recept do kraja.

Upozorenja

Iako stevija ne sadrži kalorije niti izaziva oscilacije u nivou šećera u krvi, Američka asocijacija za borbu protiv dijabetesa preporučuje da se ne preteruje kod deserta, čak i ako se pravi sa stevijom. Ostali sastojci iz recepta mogu da doprinesu skoku šećera u krvi.

Saveti

Neki konzumenti kažu da stevija ostavlja naknadan ukus u ustima na koji se treba navići. Da biste to izbegli, zamenite samo pola količine šećera stevijom da bi vam se receptori ukusa navikli na ovu promenu.

 

Šta vam je potrebno:

Sastojci recepta, minus šećer

Činija za mešanje

Stevija (ekstrakt u prahu, tečni ekstrakt, tečni koncentrat ili pojedinačne kesice)

Kašike za merenje

dodatni sastojci za glavnu masu (jogurt, sos od jabuke, voćni sok, voćni pire, belanca ili voda)