Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Kratkoročna studija o veštačkim zaslađivačima otkriva da ne postoji ,,osetljivost na aspartam’’

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Mnoge spekulacije o opasnostima po zdravlje koje izazivaju veštački zaslađivači, od glavobolje do srčanih problema i karcinoma, do sada nisu bile ispitane. Zajedničkim naporima istraživača sa Imperijalnog koledža u Londonu, Univerzitetskog koledža u Dablinu, Medicinskog koledža Vejl Kornel, Medicinskog fakulteta Hal Jork i Instituta za ispitivanje hrane, sprovedena je studija u kojoj je polovina ispitanika konzumirala aspartam a druga je dobijala placebo, kako bi se utvrdilo da li je aspartam zaista tako opasan kako tvrde neki stručnjaci. Ova studija, objavljena u časopisu PLOS ONE, otkrila je da nema akutnog negativnog uticaja apsartama na zdravlje.

Otkako je počeo da se koristi 80-tih godina prošlog veka, aspartam je postao jedan od najčešće konzumiranih i najkontroverznijih veštačkih zaslađivača na tržištu. Studija je ustanovila da ovaj zaslađivač (koji je 200 puta slađi od regularnog šećera dobijenog od šećerne trske) nije odgovoran za bilo koji od propratnih efekata koji su mu se ranije pripisivali. 

U studiji je učestvovalo 48 ispitanika koji su tvrdili da su osetljivi na aspartman zbog simptoma koje su doživeli nakon što su ga konzumirali. Kada su im istraživači dali da pojedu štanglice od žitarica zaslađene aspartamom, ukupno 14 osoba se požalilo na glavobolju, promenu raspoloženja, probleme sa vidom, vrtoglavicu itd. Međutim, među onima koji su se žalili su se našli i ispitanici koji jesu konzumirali aspartam i oni koji nisu. ,,Između štanglica sa aspartamom i onih bez aspartama nije primećena razlika u simptomima, kao što nije utvrđena ni između ispitanika osetljivih na aspartam i onih iz kontrolne grupe’’, izvestili su istraživači.

Istraživači su takođe uzeli nasumične uzorke krvi i urina od učesnika kako bi potvrdili svoje nalaze. Analiza uzoraka je pokazala da je nivo metanola, aspartanske kiseline i fenilalanina, hemijskih supstanci na čiju štetnost protivnici aspartama upozoravaju konzumente bio dovoljno nizak da se smatra bezbednim.

,,Ova nezavisna studija predstavlja potvrdu i regulatornim telima i javnosti da akutno konzumiranje aspartama nema nikakav uočljiv psihološki ili metabolički uticaj na ljude’’, zaključuju istraživači.

Izvor: http://www.medicaldaily.com/