Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Niskokalorijski i zaslađivači bez kalorija bezbedno sredstvo u kontroli telesne težine

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Naučnici okupljeni na III Svetskom kongresu o javnom zdravlju i ishrani, održanom prošlog meseca u Las Palmasu, potvrdili su, uz priložene naučne dokaze, bezbednost niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija kao dodatka ishrani u borbi protiv gojaznosti i povezanim rizikom od neprenosivih bolesti kao što je dijabetes melitus.

Simpozijum pod nazivom ,,Efekti i bezbednost niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija’’ na kome su učestvovali vodeći stručnjaci iz oblasti nutricionizma, epidemiologije i toksikologije, doneo je nova saznanja i studije koje govore o povoljnom uticaju niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija na zdravlje ljudi.

Među najvažnijim saznanjima iznetim na simpozijumu ističe se zaključak profesora dr Adama Drunovskog (Adam Drewnowski) iz Centra za javno zdravlje i ishranu Univerziteta u Vašingtonu u Sijetlu koji je istakao da ,,uključivanje niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija u ishranu pomaže u kontroli telesne težine. Isto tako, razne laboratorijske studije konstantno pokazuju da niskokalorijski i zaslađivači bez kalorija ne stimulišu preterano receptore ukusa, ne izazivaju glad i ne dovode do prejedanja’’.

Dr Drunovski je dodao i da su, prema opservacionim studijama rađenim u Sjedinjenim Državama, osobe koje konzumiraju hranu i pića koja sadrže niskokalorijske i zaslađivače bez kalorija često visoko obrazovane i ,,obično vode zdrav život, uz odgovarajuće navike po pitanju ishrane i vežbanja’’.

Profesor dr Arturo Anjadon (Arturo Anadón) sa katedre za toksikologiju i farmakologiju Veterinarskog fakulteta na Univerzitetu Komplutense je govorio na temu bezbednosti zaslađivača, potvrdivši da niskokalorijski i zaslađivači bez kalorija prolaze izuzetno stroge zdravstvene kontrole Evropske agencije za bezbednost hrane.

 „Trenutno sve niskokalorjske i zaslađivače bez kalorija procenjuje i odobrava Evropska agencija za bezbednost hrane”, izjavio je Anjadon te dodao da se zaslađivači prave od sastojaka koji se inače nalaze u  voću i povrću, kao i da njihova upotreba u okviru preporučenog dnevnog unosa ne predstavlja rizik od razvoja bolesti’.

Predstavljene studije pokazale su i da ne postoji veza između konzumiranja zaslađivača i veće pojave drugih bolesti kao što je karcinom.  Profesor Karlo La Vekija (Carlo la Vecchia) sa odseka za epidemiologiju Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu je u svojoj prezentaciji istakao da su ,,nedavne studije rađene u Italiji u kojima su vršena poređenja između pacijenata sa različitim oblicima karcinoma i zdravih pacijenata pokazale da nema dovoljno epidemioloških dokaza koji ukazuju na vezu između konzumiranja saharina, aspartama ili drugih zaslađivača i rizika od dobijanja najčešćih oblika neoplazme’’.  

 

Ovaj simpozijum su organizovali Fondacija za nutricionistička istraživanja u Španiji (FIN) i Međunarodna asocijacija korisnika i proizvođača zaslađivača (ISA).