Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Stavovi potrošača o niskokaloričnim zaslađivačima

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Stavovi_potroaa_o_niskokalorinm_zaslaivaima

Prema internet istraživanju iz 2009. godine koje je sprovela agencija Harris Interactive u pet evropskih zemalja na zahtev kompanije Tate & Lyle, potrošači žele zdravu hranu bez kompomisa u pogledu ukusa. Istraživanje je obuhvatilo osobe starosti između 18 i 65 godina u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji. Vše od polovine ispitanika je izjavilo da želi zdravu hranu koja će im pomoći da kontrolišu svoju telesnu težinu, mada je samo 20 odsto njih reklo da bi napravili kompromis u pogledu ukusa kako bi dobili zdraviji proizvod. U tom kontekstu, ukusni proizvodi sa niskokaloričnim zaslađivačima mogu da budu od velike pomoći osobama koje žele da smanje unos kalorija.

Istraživanje rizika

Istraživanje Eurobarometra o pitanjima vezanim za rizik, sprovedeno 2010. na zahtev Evropske agencije za bezbednost hrane, obuhvatilo je više od 26.600 potrošača starijih od 15 godina u svih 27 zemalja članica EU. Na pitanje da li postoji neko određeno pitanje koje izaziva zabrinutost, dobijeni su veoma raznovrsni odgovori, pri čemu se nijedan nije posebno izdvojio. Samo 9 odsto potrošača je navelo da dodaci hrani predstavljaju rizik (u poređenju sa 19 odsto koji su pomenuli prisustvo hemijskih proizvoda, pesticida i toksičnih materija, što je bio najčešći odgovor). Slično tome, studija koju je naručila Britanska agencija za standarde u oblasti hrane 2012. godine obuhvatila je 2.141 osoba kojima je postavljeno pitanje da li im nešto u vezi za hranom predstavlja razlog za brigu. Dodatke hrani je navelo 28 odsto ispitanika; međutim, na pitanje da detaljnije obrazlože odgovor, niko nije pomenuo niskokalorične zaslađivače.

Niskokalorični zaslađivači pod kontrolom

Svi niskokalorični zaslađivači, kao i svi drugi dodaci hrani odobreni u EU,  pod strogom su kontrolom Evropske agencije za bezbednost hrane. Ove procedure detaljno analiziraju dokaze iz svih naučnih studija i ažuriraju se kada se objave nove relevatne studije. Na ovaj način nezavisna tela pružaju garancije za bezbednost odobrenih niskokaloričnih zaslađivača, a u slučaju aspartama bezbednost se zasniva na više od 200 studija. Iz toga se zaključuje da su niskokalorični zaslađivači dragoceno i bezbedno sredstvo koje potrošačima omogućava da biraju hranu i pića sa različitim kalorijskim vrednostima.

Izvor: http://www.eufic.org/article/en/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/