Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Stevija promenila tržište zaslađivača

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

aspartStevia3Potrošači širom sveta odlično prihvataju nekalorične, prirodne karakteristike zaslađivača sa stevijom i evropsko tržište će procvetati, kaže Zana Mekferson, predsednica Međunarodnog saveta za steviju (ISC).

Prošlo je godinu dana otkako su steviol glikozidi – slatki delovi lišća biljke stevije – odobreni za upotrebu u EU a broj proizvoda koji ih sadrže je porastao na 300 ove godine, u poređenju sa samo 50 u 2010. godini. Tada je Francuska bila jedina zemlja EU koja je odobravala upotrebu proizvoda zaslađenih stevijom, iskoristivši dvogodišnji period privremene dozvole upotrebe pre konačnog odobrenja na nivou cele EU.

Mekfersonova, koja je izabrana za predsednicu ISC-a prošlog meseca, kaže za sajt FoodNavigator da je osnovni cilj ove organizacije da prati kako prehrambeni proizvočaći koriste steviju u svojim proizvodima nakon odobrenja njene upotrebe u EU. ,,Stevija je iz osnova promenila tržište zaslađivača’’, kaže ona.

Ona dodaje da 56 miliona domaćinstava u SAD koristi prozvode stevije i proizvode zaslađene stevijom, kao i da su stevija ekstrakti dozvoljeni za upotrebu u toj zemlji tek krajem 2008. godine. Mekfersonova pripisuje ovo veliko interesovanje makro trendovima, kao što su velika stopa gojaznosti i porast broja slučajeva dijabetesa 2, zbog čega porodice traže načine da smanje konzumiranje šećera bez upotrebe veštačkih zaslađivača. ,,Iz perspektive potrošača, svedoci smo činjenice da se širom sveta sve više vodi računa o šećeru i kalorijama. U pitanju je univerzalni trend’’, kaže ona.

Izvor: http://www.foodnavigator.com/On-your-radar/Stevia/Stevia-has-fundamentally-changed-the-sweetener-market-ISC-president