Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Uloga niskokaloričnih zaslađivača u kontrolisanju telesne težine

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

S obzirom na sve prisutniju gojaznost, niskokalorični zaslađivači se predlažu kao potencijalno korisno sredstvo za kontrolisanje telesne težine. Dajući sladak ukus bez kalorija, niskokalorični zaslađivači mogu predstavljati ukusan način da se smanji unos energije putem ishrane, što opet može pomoći ljudima da dostignu i održavaju zdravu telesnu težinu, u kombinaciji sa balansiranom ishranom i zdravim načinom života.

Gojaznost na globalnom nivou 

Više od pola milijarde odraslih na svetu su klasifikovani kao gojazni. Ovo predstavlja sve prisutniji globalni trend koji dovodi do velikog porasta zdravstvenih problema vezanih za ishranu i način života. Višak masti u organizmu je povezan na povišenim krvnim pritiskom, povećanim holesterolom i otpornoću na insulin. On takođe povećava rizik of koronarnih srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa melitusa tipa 2 i određenih vrsta karcinoma.

S obzirom da stopa gojaznosti raste, potrebne su strategije koje će ljudima pomoći da dostignu i održavaju zdravu telesnu težinu. Iz perspektive ishrane, zamena šećera niskokaloričnim zaslađivačima jedan je od potencijalno korisnih načina da se pomogne ljudima u kontrolisanju telesne težine