Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Uloga niskokaloričnih zaslađivača u ishrani

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

 

Uloga_zaslaivaa_u_ishrani

Sa pojavom široko dostupne, pristupačne i pre svega kvalitetne hrane u XX veku, problemi vezani za manjak kalorija u ishrani su skoro eliminisani u razvijenim zemljama. U isto vreme, mnogi aspekti života su postali manje fizički naporni, što je dovelo do toga da veliki deo populacije unosi više kalorija nego što ih troši. To je osnovni razlog porasta broja slučajeva prekomerne telesne težine i gojaznosti, što samo po sebi ima posledice po zdravlje i predstavlja problem i u današnje vreme. U tom kontekstu, i imajući na umu urođenu sklonost ljudi ka slatkom ukusu, hrana i pića sa niskokaloričnim zaslađivačima mogu da predstavljaju veliki doprinos ishrani.

Kontrola telesne težine

Uspešno smanjenje telesne težine zavisi od uspostavljanja energetskog deficita u okviru zdrave, balansirane ishrane kombinovanjem manjeg unosa i većeg trošenja energije. Uspešna dugoročna dijeta podrazumeva i uvođenje ukusne hrane i pića, što za mnoge ljude znači i uvođenje zaslađenih proizvoda. Zato proizvodi sa smanjenim brojem kalorija ili bez kalorija mogu da ponude praktično rešenje osobama koje vode računa o telesnoj težini, u zavisnosti od toga koliko je smanjena kalorijska vrednost u finalnom proizvodu.

Postoji sve više naučnih dokaza koji govore da niskokalorična hrana i pića doprinose naporima da se kontroliše telesna težina. Jedna nedavna studija je pokazala da zamena dodatog šećera zaslađivačima u gaziranim bezalkoholnim napicima ima pozitivan uticaj na indeks telesne mase. Pored toga, analiza (koja je obuhvatila 16 nasumično izabranih kontrolisanih studija) otkrila je da je izbor hrane i pića koja sadrže aspartam umesto regularnih šećera doveo do smanjenja i energetskog unosa i telesne težine (prosečan gubitak telesne težine kod odrasle osobe težine 75 kg iznosio je 0,2 kg nedeljno). Osim toga, niskokalorični zaslađivači mogu da pomognu u poštovanju režima ishrane time što obezbeđuju veći izbor i raznovrsnost.

Iako naučni dokazi govore da niskokalorična hrana i pića doprinose boljoj kontroli telesne težine, važno je istaći da sami niskokalorični zaslađivači nisu rešenje za gojaznost jer ne smanjuju apetit. Stoga je važno da niskokalorična hrana i pića čine deo balansirane ishrane i zdravog načina života koji podrazumeva i redovnu fizičku aktivnost, što potvrđuje i stručna literatura.