Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Upotreba zaslađivača u svakodnevnom životu

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Niskokalorični zaslađivači pomazu ocuvanje  zdravlja zuba

Što više ugljenohidratne hrane jedemo, aktivnije su bakterije u ustima koje proizvode štetne kiseline, a koliko će se brzo stvoriti karijes zavisi naravno i od stanja zuba i o tome koliko se brinemo o njima i zato je dentalna higijena veoma važna.

Kako niskokalorični zaslađivači ne sadrže fermentirajuće ugljenohidrate, oni ne doprinose nastanku kiselina koje pogoduju razvoju karijesa te na taj način znatno doprinose zdravlju zuba, čak i kad nismo u mogućnosti da operemo zube nakon svakoga obroka. Niskokalorični zaslađivači takođe se upotrebljavaju kako bi poboljšali ukus proizvoda za zubnu higijenu doprinoseći time prevenciji karijesa. Poznato je da se zubne paste i tečnost za ispiranje usne šupljine s prihvatljivim ukusom upotrebljavaju više i doslednije od onih s „medicinskim” ukusom, pogotovo kod dece.

 

 

Zaslađivači pomažu ljudima sa dijabetesom

 

    Pojam dijabetes označava metabolički poremećaj koji se očitava kao povišen nivo glukoze u krvi. Dijabetes nastaje kada gušterača ne proizvodi insulin ili ga proizvodi u vrlo malim količinama. Insulin je hormon koji održava nivo glukoze više-manje stalnim. Nivo glukoze normalno raste nakon obroka kada se ugljenohidrati razgrađuju u manje jedinice, kao što je glukoza, i prenose krvotokom.

Važnost upotrebe niskokaloričnih zaslađivača kod osoba s dijabetesom ne dovodi se u pitanje. Niskokalorični zaslađivači nude ljudima s dijabetesom mogućnost da uživaju u slatkom ukusu bez negativnog učinka, smanjujući na taj način znatan unos kalorija koji većim delom dolazi iz ugljenohidratne hrane. Uz to , niskokalorična hrana pomaže u kontroli telesne težine. Kao i ishrana ostale populacije, ishrana ljudi s dijabetesom trebalo bi da bude bogata vlaknima, koji prirodno regulišu nivo glukoze u krvi, i određenom količinom složenih ugljenohidrata  kombinovanih s ostalim makronutrijentima u određenoj meri. Složeni ugljenohidrati se nalaze u žitaricama, voću i povrću.

 

Izvor: ISA, International Sweeteners Association

www.info-edulcorants.org/home 

 

Tags:

Zdravlje zuba, Dijabetes, Zasladjivaci, Niskokaloricni zasladjivaci.