Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Uticaj niskokaloričnih zaslađivača na apetit i unos hrane

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Brojne laboratorijske studije i analize bave se uticajem niskokaloričnih zaslađivača na osećaj gladi, sitosti i unos energije. Iako konzumiranje niskokaloričnih zaslađivača samo po sebi ne podrazumeva naglo gubljenje telesne težine, ono u dugoročnom smislu može da unapredi raznovrsnost i ukus ishrane sa manjim brojem kalorija. 

Tokom 80-tih godina prošlog veka navedeno je da niskokalorični zaslađivači mogu da podstaknu apetit, čime se povećava unos hrane i dobijaju dodatni kilogrami. Teorija o podsticanju apetita privukla je pažnju kada su 1986. godine Blandel i Hil objavili da su osobe koje su konzumirale jako zaslađene rastvore bile gladnije od onih koje su uzimale samo vodu.

Ova studija, se međutim, zasnivala samo informacijama o gladi od strane samih učesnika i nije merila unos hrane, što psiholozi i stručnjaci za gojaznost smatraju obaveznim. Blandel i kolege su sproveli naknadnu studiju u kojoj su korišćeni rastvori sa nekoliko niskokaloričnih zaslađivača i nije došlo do povećanja unosa hrane.

Od tada se nekoliko studija bavilo trenutnim efektima niskokaloričnih zaslađivača na osećaj gladi i unos hrane. Zaključak je da zamena sukroze (šećera) niskokaloričnim zaslađivačima u hrani i pićima ne povećava unos hrane ili osećaj gladi kod dece niti povećava unos hrane kod muškaraca i žena normalne telesne težine.

Uticaj niskokaloričnih zaslaživača na odrasle

Studije na odraslima su takođe pokazale da poznata niskokalorična pića zaslađena aspartamom ne utiču na trenutni apetit ili unos hrane kada se konzumiraju pre ili tokom obroka, u poređenju sa efektima vode. Rezultati svih ovih studija govore da je motivacija za jelo bila ista ili smanjena bez obzira da li se niskokalorični zaslađivač unosio u čvrstom ili tečnom stanju.

1991. godine časopis American Journal of Clinical Nutrition objavio je jedan od najobimnijih prikaza literature na ovu temu. Autor je bila dr Dr Barbara Rols, stručnjak za uticaj niskokaloričnih zaslađivača i niskokaloričnih proizvoda na glad, apetit i unos hrane. Njen zaključak je sledeći: ,,Preliminarna klinička ispitivanja navode na zaključak da aspartam može da bude od velike pomoći u programu dijete i vežbanja ili održavanju telesne težine. Nikad nije dokazano da jaki zaslađivači izazivaju gojenje kod ljudi. Osim toga, nije dokazano da aspartam povećava unos hrane. I kratkoročne i dugoročne studije su pokazale da je konzumiranje hrane i pića zaslađenih aspartamom povezano ili sa istim ili sa smanjenim unosom hrane.’’