Izaberite lekara i postavite pitanje

Brza pretraga

Osam razloga zašto obavezno treba da jedete jabuke

Konsultacije sa lekarima 24 sata, za sve nedoumice oko Vašeg zdravlja, terapije, ishrane... BESPLATNO.

Razlog više, zašto ovo supervoće morate da uvrstite u svoju ishranu.

1. SITOST - Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna duže nego, na primer, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebalo da dobija dnevno između 25 i 40 grama. ***Ukoliko ne pijete kafu evo par razloga da počnete?!

2. LINIJA - Zbog ursolične kiseline koja se nalazi u kori jabuke, idealne su za mršavljenje ili održavanje težine. Istraživanje na miševima pokazalo je da ona podstiče trošenje masnoća, a potpomaže i gradnju mišića.

3. DISANJE - Antioksidans kvercetin (koji se nalazi u kori) pomaže kod poboljšanog rada pluća i disajnog sistema. U jednoj studiji se došlo do zaključka da su žene koje jedu puno jabuka znatno smanjile rizike da njihova deca obole od astme.

4. PREHLADA - C vitamin preko potreban za obnovu imunog sistema možete namiriti i iz jabuka. U prosečnoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, a to je 14 posto čovekovih dnevnih potreba. ***Najbolje i najlošije namirnice protiv prehlade

5. RAK - Vlakna blagotvorno deluju na aktivnost creva. U jednoj studiji francuski naučnici su utvrdili da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka debelog creva. Triterpenoid, pak, potvrđeno smanjuje rizike od raka jetre i dojke.

6. DIJABETES - Antioksidans antocijanin iz jabuka prvi je na liniji u borbi protiv dijabetesa. Inače on je zaslužan za boje u voću i povrću - crvenu, plavu i ljubičastu.

7. HOLESTEROL - Pektin iz jabuka povezuje se s niskim holesterolom, odnosno sprečava njegovu apsorpciju. Telo podstiče da ga troši, a ne skladišti.

8. MOZAK - Jabuke mogu da utiču i i na moždanu aktivnost jer podstiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između nervnih ćelija – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja Alchajmerove bolesti, piše Večernji. ***Sušenim voćem protiv svakodnevnih bolesti!

Osam razloga zašto obavezno treba da jedete jabuke

email print  

Izvor: S media, foto: Guliver/Thinkstock