Da bi vam noge izgledale savršeno u farmerkama ili helankama, neophodno je da radite na oblikovanju i zatezanju butina. Ove tri vežbe biće sasvim dovoljne za to, pod uslovom da ih radite ispravno i redovno.

ISKORACI

Sjajno zatežu butine i zadnjicu. Rezultati će biti vidljiviji ako je bude radili na sledeći način... Pronađite stabilnu stolicu ili klupu na koju možete da stavite levu nogu, tako da koleno bude pod uglom od 90 stepeni. Spustite nogu na pod, pa iskoračite desnom, tako da stopalo celom površinom bude na stolici. Uradite po 20 iskoraka sa obe noge.

ČUČNJEVI

Takozvani "sumo čučnjevi" spadaju u prve pokrete koje će vam treneri preporučiti za jačanje i oblikovanje nogu, jer deluju kako na mišiće zadnjice tako i na unutrašnju stranu butina. Ako vam je previše teško da istovremeno radite čučnjeve i držite tegove, zaboravite na tegove i radite samo vežbe za noge. Stanite širom raširenih nogu i neznatno prste okrenite ka spolja. Uzmite dva tega, ruke raširite sa strane tako da dlanovi budu okrenuti ka podu. Dok dižete ruke u visinu ramena, savijajte kolena dok listovi i gornji deo butina ne budu pod uglom od 90 stepeni. Zategnite noge i spuštajte ruke. Ponovite 15 puta.


SEDENJE UZ ZID

Naslonite leđa o zid i udaljite stopala oko 20 centimetara od zida, ali tako da noge budu što više raširene. Savijajući noge, lagano spuštajte leđa niz zid, sve dok kolena ne budu pod pravim uglom. Butine treba da budu paralelne. Koristeći snagu gornjeg dela tela, ispružite levu nogu i držite je tako 15 sekundi, pa spustite. Ponovite, ali sada sa drugom nogom. Vežbu radite oko jedan minut.